Излюпиха се розови пеликани в резервата „Сребърна“

Е-поща Печат

 MG 4210 1Няколко двойки от вида Розов пеликан (Pelecanus onocrotalus) се сдобиха с малки. Те са загнездили на тръстиковите острови в колонията на къдроглавите пеликани, в поддържан резерват „Сребърна“. Двойките са наблюдавани чрез системата за видеонаблюдение. Един розов пеликан е с пръстен и ще бъде наблюдаван старателно  от експертите, за се установи произходът му. Възможно е птицата да е опръстенена целево в друга държава или да е била „пациент” на Спасителния център на „Зелени Балкани“ в Стара Загора.

Тази година има по-малка по численост група на розови пеликани в резервата – около 20 екземпляра, които си почиват и се хранят. Вероятна причина за загнездването на розовите пеликани е благоприятният и достатъчен терен на тръстиковите острови, който къдроглавите им събратя не могат да запълнят. Те съжителстват мирно в колонията и не демонстрират явна конкуренция за терен и храна. За наличие на смесена колония от къдроглави и розови пеликани е твърде рано да се твърди, тъй като се изисвка натрупване на достатъчно статистически и поведенчески наблюдения.

Розовите пеликани обикновено гнездят в Делтата на река Дунав, в Гръция, Турция и екваториалните части на Африка и Азия.  Единични двойки загнездват в множеството крайречни блата в съседна Румъния.

 

В света има осем вида пеликани, принадлежащи към рода. Два от тях къдроглавият (Pelecanus crispus)  и розовият (Pelecanus onocrotalus) обитават сладководни водоеми  в  Европа. Перуанският (Pelecanus thagus) и кафявият (Pelecanus occidentalis L.) се срещат на територията на Южна Америка, а в Северна - Америка червеноклюният (Рelecanus erythrorhynchus Gm). В крайбрежните зони на Австралия се среща очилатият пеликан (Pelecanus conspiciliarus Temm), в Индокитай - сивият (Pelecanus philipenis Gm). Малкият пеликан (Pelecanus rufescens Gm) обитава територията южно от пустинята Сахара - Червено море.

България в Юнеско

Галерия