За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

15.12.2014 г. Възпитаници на СОУЕЕ „Констатнин-Кирил Философ” и РИОСВ-Русе отбелязаха Световния ден на планините

На 15 декември 2014 г. ученици от два клуба в СОУЕЕ „Констатнин-Кирил Философ” – гр. Русе, с ръководители Анка Билчева и Стефка Георгиева посетиха Информационния център на Регионална инспекция по околната среда и водите, по повод Световния ден на планините (11 декември).

Гост-лектор на срещата бе г-н Михаил Михов - професионален планински водач, член на Международната асоциация на водачите UIMLA и член на асоциация „Планини и хора”. Той подчерта важността на планинските екосистеми като източник на запаси от прясна вода, съхранение на биологичното разнообразие и заплахите от замърсяването на околната среда. Г-н Михов представи реализирания скоро трек в Непал, в Национален парк Лангтанг. Любопитни подробности за Хималаите, мащабите, специфичните климатични и географски условия, бит и религия, придружени с богат снимков материал обогатиха познанията на учениците и техните ръководители.

Copy of IMG 2180 IMG 9409 Copy of IMG 2188

Световният ден на планините се отбелязва на 11 декември. Мотото на кампанията през 2014 г. е „Планинското фермерство”.

През 2003 г. генералната асамблея на ООН фокусира вниманието към проблемите на развитието на планинските райони и необходимостта от оказване на помощ на хората, живеещи в планините.  

Планините заемат почти една четвърт от земната суша и са източник на средства за съществуване на почти 12% от населението на планетата. Като следствие от замърсяването на околната среда населението на планинските райони все по-често се сблъсква със суша, глад, увеличаване на случаите на свлачища, наводнения и други стихийни бедствия. Последиците от тези проблеми водят до регионални конфликти, разпространението на тероризма, увеличаване броя на бежанците и загуба на човешки потенциал.

В специална резолюция генералната асамблея на ООН призовава международното общество да организира мероприятия с цел по-добрата пропаганда на значението на развитието на планинските райони.

Галерия