За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

22 април-Ден на Земята

22 април 2022- Ден на Земята 

 Тема:  „Инвестираме в нашата планета“.

download

Темата на международната кампания поставя  фокус върху екологичната и социална политика, устойчивото развитие, зелените технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите и да съхранят здравето и живота на хората в световен мащаб. Акцентира се върху адаптацията към изменението на климата и начините за справяне с проблема.

РИОСВ-Русе отбеляза Деня на Земята с два открити урока и конкурс за снимка с послание на тема: „Инвестирай в нашата планета“.

На 7 април 2022 г. сборна група от Занималня „Бърборино“ посетиха информационния център на екоинспекцията. Занятието бе посветено на Деня на Земята 22 април. С помощта на Ламята Вихра и Ози-озон децата научиха повече за образуването на парниковите газове и влиянието им  върху хората и природата.

С това децата  обогатиха климатичната си култура, която е една от опорните точки в кампанията за Деня на Земята. Мотото за 2022 г. -  „Инвестирай в нашата планета“ подсказва, че всички, в ролята си на потребители на природните блага, в ежедневието си трябва да полагаме  усилия, за да помогнем на Земята – да засадим дърво или растение, да събираме отпадъците си разделно, да предпочитаме обществения транспорт, да потребяваме разумно. В края на занятието децата получиха брошура с послания, за да им напомня за индивидуалния принос на всеки за опазването на природата.  

IMG 5621 n images 8 IMG 5643 n

Децата от подготвителна група на ДГ „Иглика“ – гр. Русе вече знаят всичко за разделното събиране на отпадъците. Това стана ясно след открит урок, проведен в навечерието на Деня на Земята. На 12 април 2022 г. с помощта на старши учител Даниела Димитрова децата демонстрираха желанието си за една по-чиста и приветлива среда. Чрез забавни игри те отлично се справиха с поставените им задачи – разделно събиране на отпадъци, изработка на сувенири от непотребни опаковки, засаждане на цветя. В ролята на журналисти три от децата представиха репортажи за замърсяване на въздуха, река Дунав и Лесопарк „Липник“.

В края на урока бъдещите първокласници отправиха послания с  цветни балони за чист въздух, по-чиста и здравословна среда. Тези послания кореспондират напълно с мотото на Деня на Земята - „Инвестирай в нашата планета“.

DSC03788 DSC03796 1 DSC03798

За усърдието си децата получиха индивидуални награди, предоставени от РИОСВ-Русе и  „ЕКОПАК“.

Пълният списък на победителите от конкурса на РИОСВ-Русе по повод Деня на Земята е публикуван на интернет страницата на РИОСВ-Русе: https://www.riosv-ruse.org/konkursi-na-riosv-ruse.

През 2021 г. РИОСВ-Русе не е провеждала инициативи за отбелязване на Международния ден на Земята поради наложените противоепидемиологични мерки в страната. 


Информация за отбелязване на Международния ден на Земята 22 април 2020 година можете да намерите тук   

Информация за отбелязване на Международния ден на Земята 22 април 2019 година можете да намерите тук  

Информация за отбелязване на Международния ден на Земята 22 април 2018 година можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на Земята 22 април 2017 година можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на Земята 22 април 2016 година можете да намерите тук 

Информация за отбелязване на Международния ден на Земята 22 април 2015 година можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на Земята 22 април 2014 година можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на Земята 22 април 2013 година можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на Земята 22 април 2012 година можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на Земята  22 април  2011 година можете да намерите тук

Информация за отбелязването  на Международния ден на Земята 22 април 2010 година можете да намерите тук

Галерия