За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

29 юни-Международен ден на река Дунав

29 юни 2023 г. – Международен ден на река Дунав

Тема: „Пазете Дунава син“

 През 2023 г. Денят на река Дунав се отбеляза за  двадесети пореден път. На 29 юни през 1994 година в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав, известна като Конвенция за опазване на река Дунав. Този документ играе важна роля в международното сътрудничество за опазването и устойчивото използване на една от най-значимите европейски реки. Кампанията, която се провежда от всички страни в Дунавския басейн, се организира и координира от Международната комисия за опазване на река Дунав. В България Ден на Дунав се координира от Министерство на околната среда и Басейнова дирекция „Дунавски район“.

На 29 юни 2023 г. над 60 деца участваха в арт хепънинга „На брега на Реката“ на Кея в гр. Русе. Съвместната инициатива на СНЦ „Дунавско сияние“, Регионалната инспекция по околната среда и водите – Русе и Дворецът на децата е посветена на  Международния ден на река Дунав и премина под мотото „Пазете Дунава син“.

На брега на реката беше експонирана сюжетна художествена изложба с част от рисунките, отличени в конкурса „Приказният свят на природата“, иницииран от СНЦ „Дунавско сияние“. Тази година в него взеха участие над 700 участника от цялата страна, както и българчета от Испания, Германия, Великобритания, Италия, Люксембург, Франция и САЩ. Отново в него активно се включиха и млади художници от Гюргево, Румъния.

 Проведе се блиц-викторина „Познавате ли река Дунав“, в която децата демонстрираха познания за реката. Въпросите към участниците са почерпени  от образователния филм „Реката на Живота“ с автор Венета Ненкова – директор на Българското Неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ - Рим/Флоренция, а ролята на екскурзоводи и разказвачи са ученици от българските училища в регион Лацио, Италия. Екипът на Двореца на децата проведе  забавни водни научни експерименти с участниците в хепанинга.

В ролята на жури и ментор влезе русенският художник Валентин Георгиев, председател на СБХ - Русе.  Малките художници рисуваха на асфалт, блокчета и върху мидени черупки. Организаторите наградиха най-добрите и активни творци.

01 D day 2023 02 D day 2023 04 D day 2023
05 D day 2023 03 D day 2023 06 D day 2023

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2022 г. можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2021 г. можете да намерите тук

През 2020 г. не са провеждани инициативи по повод Международния ден на река Дунав заради наложените противоепидемиологични мерки в страната. 

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2019 г. можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2018 г. можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2017 г. можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2016 г. можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2015 г. можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2014 г. можете да намерите тук 

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2012 г. можете да намерите тук 

Галерия