За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

29 юни-Международен ден на река Дунав

 

29 юни 2022 г. – Международен ден на река Дунав

Тема: „Открий Дунав“

„Открий Дунав“ е тазгодишното мото на кампанията. Идеята е да се насърчат живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опознаването на реката и притоците й с цел по-ефективното им опазване.

На 29 юни през 1994 година в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав, известна като Конвенция за опазване на река Дунав. Този документ играе важна роля в международното сътрудничество за опазването и устойчивото използване на една от най-значимите европейски реки.

През 2004 година, по предложение на Международната комисия за опазване на река Дунав, за първи път на 29 юни се организира кампания „Ден на Дунав”. Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав. На регионално ниво кампанията се организира и координира от МОСВ и БДДР. 

РИОСВ-Русе отбеляза празника на Дунав с две инициативи. На 27 юни участници в клубовете „Екология“ и „Съвременник“ на ПГО „Недка Иван Обретенова“ в Русе посетиха Флотската кула в гр. Русе. Инициативата е посветена на Международния ден на река Дунав и е съвместна между РИОСВ-Русе, ИАППД и двата клуба на училището.  На място  са представени исторически факти за корабоплаването,  стари уреди и дейността на една от 6-те хидрометеорологични служби на Агенцията. Децата се запознаха и с ролята на РИОСВ-Русе, Басейнова дирекция и Регионална лаборатория – Русе към Изпълнителна агенция по околна среда за опазване водите и биоразнообразието на река Дунав.

DSC03880 DSC03892 DSC03898

На 30 юни 2022 г. деца от Занималня „Бърборино“ посетиха Информационния център на екоинспекцията. С помоща на Силвия Господинова от Регионална лаборатория - Русе те извършиха експресни анализи на водни проби от три участъка на реката - pH, електропроводимост и разтворен кислород. Децата  научиха за ролята на отделните звена на министерството за опазване на Дунав, през колко държави и европейски столици преминава реката и ролята на всички живеещи в басейна й за съхраняване на богатото биологично разнообразие.

IMG 8030 IMG 8077 Burborino Danube daY2022 IMG 8118

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2021 г. можете да намерите тук

През 2020 г. не са провеждани инициативи по повод Международния ден на река Дунав заради наложените противоепидемиологични мерки в страната. 

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2019 г. можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2018 г. можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2017 г. можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2016 г. можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2015 г. можете да намерите тук

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2014 г. можете да намерите тук 

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2012 г. можете да намерите тук 

Галерия