За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

Възможности за туризъм на територията на Поддържан резерват „Сребърна”

Резерватът е разположен в непосредствена близост до пътя Русе-Силистра и е достъпен за автомобилен транспорт.
За природолюбители, желаещи да се докоснат до изключителната му красота са изградени няколко пешеходни пътеки, минаващи покрай границите на защитената територия по високите хълмове от изток, юг и запад. Движението по тях предоставя възможност за достигане до изгледни точки, от където се откриват прекрасни панорами към резервата.
Предлагат се 3 туристически маршрута, с изградена подходяща туристическа инфраструктура, два от които са обходни и един, предназначен за любителски риболов. Маршрутите са оборудвани с беседки и пейки на места с добра видимост към езерото. Построени са наблюдателни кули и заслони, поставени са и химически тоалетни.

Обособените обходни маршрути са:

  • Източен, който започва от местността „Фазанарията”, преминава покрай източната граница на Сребърна и достига до южния шлюз;
  • Западен, който започва от Природонаучния музей, преминава по западния противопожарен път, покрай местността Тодоранка” и достига до брега на река Дунав. Най-добра видимост към пеликанската колония се открива от върха на Коджа баир”, който се намира в Северозападната част на Сребърна.

Схематична карта и GPS координати на маршрутите можете да видите тук

За любителите на спортния риболов се препоръчва и трети маршрут, който обхваща две обособени места за риболов, които са регламентирани в Плана за управление: местността Лодкостоянката”, с монтиран мостик в западната страна на резервата (под Природонаучния музей) и на брега на река Дунав. Интересът към тази атракция е много висок. За извършване на спортен риболов не се заплащат допълнителни такси.

DSC00120 DSC00121 102_0224

 

Природонаучен музей „Сребърна”

IMG_1117

Югозападно от резервата е разположен Природонаучен музей Сребърна”, който притежава богата сбирка от препарирани птици и бозайници. В колекцията могат да се видят редки и застрашени видове.
Изгледната тераса на музея предлага широк обзор към езерото и околностите му.
На разположение на посетителите са зрителни тръби и бинокли, с чиято помощ могат да се наблюдават летящи или плуващи птици. Интересна и обичайна гледка са ловящи риба корморани и спокойно плуващи лебеди.

IMG_1119
За посетителите на резервата, които искат да усетят несравнимата атмосфера на местния бит и желаят да останат край езерото за по-продължителен период от време, местните жители предлагат условия за настаняване в селата Сребърна и Ветрен. В село Сребърна може да се пренощува в Почивен дом „Сребърна” с 16 легла в стаи с изглед към резервата. Сградата е новопостроена, но е спазен стилът на традиционния българския бит, съчетан с всички модерни удобства. На туристите се предлага храна след предварителна заявка.

За повече информация може да се обръщате към кмета на селото.

Село Ветрен, което се намира само на 5 км от с. Сребърна има частни хотели. На гостите се предлага храна от българската национална кухня, поднесена с много грижа за клиента.
На 18 км от Сребърна - в град Силистра има бензиностанции и газ-станции. Гориво може да се зареди и на денонощната бензиностанция, която се намира на 2 км от разклона за село Ситово, от пътя за град Русе - разстоянието е около 12 км.

Важно е да се знае, че съгласно Закона за защитените територии, влизанията в резервата (във водното огледало) с лодка за научни цели и заснемане на филми се извършва след получаване на разрешение от Министъра на околната среда и водите и със знанието на РИОСВ-Русе.

България в Юнеско

Галерия